Viete, ako sa starať o trávnik a záhradu na jeseň?

Starostlivosť o záhradu a trávnik na jeseň

Hnojenie záhrady a trávnika na jeseň je dôležité pri príprave na zimné obdobie a na podporu zdravého rastu v nadchádzajúcich sezónach. Prinášame návod, ako správne hnojiť záhradu a trávnik na jeseň:

  1. Test pôdy: Skôr ako začnete s hnojením, vykonajte test pôdy, aby ste zistili jej pH. To vám umožní určiť, aký druh hnojiva a v akom množstve budete potrebovať.
  2. Voľba hnojiva: Pre trávnik na jeseň je vhodné použiť hnojivá s nižším obsahom dusíka a vyšším obsahom fosforu a draslíka. Pre záhradu môžete použiť všeobecné hnojivá s vyšším obsahom draslíka.
  3. Aplikácia hnojiva na trávnik: Rozprestrite hnojivo na trávnik rovnomerne. Použite hnojivo vo forme granúl a aplikujte ho pomocou rozmetávača.  Ak ho nemáte, postačí aj rozhadzovať ručne, len dbajte na čo najväčšiu rovnomernosť.
  4. Aplikácia hnojiva na záhradu: Hnojivo pre záhradu môžete tiež rozprestrieť na povrch zeme a opatrne zapracovať do pôdy. Tu môžete použiť hnojivá vo forme granúl, forme kompostu či kvapalné. Za nás odporúčame hnojivá od značky Agro (https://agrocs.sk/)
  5. Zalievanie: Po aplikácii hnojiva zalejte trávnik a záhradu, aby ste pomohli hnojivu preniknúť do pôdy.
  6. Čas aplikácie: Ideálny čas pre hnojenie na jeseň je obvykle v septembri alebo októbri, pred tým, než začnú prvé silnejšie mrazy. Ak by ste hnojili neskôr, hnojivo by mohlo byť menej účinné, pretože trávnik a rastliny budú už v stave zimného pokoja.
  7. Udržiavanie nádob: Ak máte rastliny v nádobách, nezabudnite ich tiež na jeseň prihnojiť.
  8. Starostlivosť po hnojení: Sledujte stav trávnika a rastlín po hnojení. Ak sa objavia akékoľvek problémy, ako prehnojenie, jednostranné žltnutie alebo iné známky stresu, konajte podľa odporúčania.

Správne hnojenie trávnika a záhrady na jeseň má za cieľ pripraviť rastliny a pôdu na zimu, čo vytvorí základ pre zdravý a krásny rast v budúcom roku. Pamätajte však na to, aby ste hnojili s mierou, aby ste predišli problémom s nadmerným hnojením a znečistením pôdy.