Aký terč na šípky vybrať pre začiatočníka

Ak patríte medzi šípkarskych začiatočníkov tak jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré budete musieť urobiť, je výber správneho terča. Správny terč môže byť pre začiatočníka skvelým odrazovým mostíkom. Ako si teda vybrať?

Rôzne typy terčov na šípky

Predtým, než sa zanoríme do konkrétnych odporúčaní, poďme sa pozrieť na základné typy terčov, ktoré môžeme na trhu nájsť:

  1. Sisalové terče (Bristle) – Tieto terče sú vyrobené zo sisalových vlákien, ktoré sú stlačené dohromady. Keď do nich vstúpi šípka, vlákna sa pružne posunú nabok a vytvoria miesto pre šípku bez toho, aby sa poškodili. Sú to terče najvyššej kvality, často používané v profesionálnych turnajoch.
    Sisalový terč

  2. Elektronické terče – Sú populárne v rekreácii a v baroch. Majú automatický skórovací systém a množstvo herných variant. Výhodou je, že sú často spojené s jemnejšími šípkami s plastovými hrotmi.

    elektronickz

  3. Magnetické terče – Ideálna voľba pre deti a tých, ktorí si chcú zahrať v interiéri bez obáv zo škody. Používajú magnetické šípky.

Ako správne namontovať terč

Terč by mal byť umiestnený tak, aby stred (Bullseye) bol presne vo výške 1,73 m od zeme. Vzdialenosť od podlahy k vrcholu terča by mala byť 2,37 m. Ak hráči stoja ďalej od terča, vzdialenosť by mala byť 2,93 m.

Vždy používajte vodováhu, aby ste sa ubezpečili, že terč je rovný.

 

 

 

 

Základné pravidlá šípok

Hra šípok môže byť jednoduchá alebo komplikovaná v závislosti od varianty, ktorú si zvolíte. Tu je niekoľko základných pravidiel:

  1. Začiatok hry: Každý hráč začína s určitým početným skóre, napr. 301 alebo 501.

  2. Cieľ hry: Hráči hádžu tri šípky za každé kolo a snažia sa znížiť svoje skóre na nulu. Posledný hod musí skončiť na dvojnásobnom poli alebo v strede terča (Bullseye).

  3. Hodnotenie: Hodnoty segmentov sú jasne označené na terči. Existujú tri kruhy – vonkajší kruh, stredný kruh a vnútorný kruh. Vonkajší a vnútorný kruh majú dvojnásobnú hodnotu a stredný kruh má trojnásobnú hodnotu.

Pre začiatočníka môže byť sisalový terč najlepším riešením vďaka jeho dlhej životnosti a schopnosti uzdravovať sa. Avšak, ak máte obmedzený rozpočet alebo chcete mať rôzne herné možnosti, elektronický terč môže byť tiež dobrým riešením. Nezabudnite správne umiestniť terč a oboznámte sa s pravidlami predtým, než začnete hrať. Hod ostošesť!

Zdroj: https://www.darteg.sk/pravidla-pre-steelove-sipky/